Politiikan juoksuhaudat — Äärioikeistoliikkeet Suomessa kylmän sodan aikana

Kotonen, Tommi
Nimeke: Politiikan juoksuhaudat — Äärioikeistoliikkeet Suomessa kylmän sodan aikana
Tekijät: Kotonen, Tommi (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523004269
Tuotemuoto: E-kirja, EPUB
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 16.1.2018
Hinta: 22,40 € (20,36 € alv 0 %)

Kustantaja: Otava
Painos: 2018
Julkaisuvuosi: 2018
Kieli: suomi
Tiedostoformaatti: EPUB
Suojaustapa: Vesileima
Sivumäärä: 451
Tuoteryhmät: Tietokirjat
Historia, elämäkerrat ja muistelmat
Kirjastoluokka: 92.74 Suomen historia vuodesta 1946-
Avainsanat: äärioikeisto, ääriliikkeet, kylmä sota, fasismi, rasismi, kansallissosialismi
Ajankohtainen teos äärioikeiston historiasta Suomessa.

Me kuulumme valkoiseen rotuun, siis siihen ylpeään rotuun, joka on luonut kaiken kulttuurin ja sivistyksen tällä maapallolla.

Yllä oleva sitaatti voisi hyvin olla 1930-luvun natsi-Saksasta. Sen on kuitenkin kirjoittanut suomalaisen kansallissosialistisen järjestön jäsen vuonna 1977. Myöhemmin tekstin kirjoittaja joutui käräjille lähetettyään kirjepommin Vaasaan, sosialistiselle nuorisojärjestölle.

Kylmän sodan historiankirjoitus on keskittynyt pitkälti niin sanottuun suomettumiseen ja suomalaisten kommunistien toimintaan. Tässä kirjassa katse käännetään toiseen ääripäähän. Huolimatta siitä, että sotien jälkeen rauhansopimus kielsi fasistisluontoiset järjestöt Suomessa, äärioikeistolle löytyi kannattajia. Jotkut eivät koskaan poistuneet juoksuhaudoistaan, joita oli kaivettu vuodesta 1918 lähtien.

Politiikan juoksuhaudat kuvaa suomalaisen äärioikeiston kehitystä alkaen haparoivista yrityksistä rakentaa kommunisminvastaista aseellista rintamaa aina ruotsalaislähtöisen kansallissosialistisen järjestön perustamiseen. Joillekin aatteen ydin oli kansallisen aatteen kirkastaminen, toisille rotuopit ja juutalaisvastaisuus. Osa halusi vallankumousta kaduilla. Äärimmillään tämä johti terroritekoihin.

Teos tuo historiallista perspektiiviä myös siihen äärioikeistolaiseen liikehdintään, jota nyt tapahtuu niin Suomessa kuin ympäri Eurooppaa.


Katso myös näitä tuotteita